SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşitme engelli sporcuların ilginç hikayeleri

Deaflympics tarihi boyunca kimi başarı öyküleriyle, kimi de ilginç hayat hikâyeleriyle öne çıkan sayısız sporcu oldu.

İşte o isimlerden bazıları:

Oscar Wetzell (Finlandiya): Atlama sporunda ulusal şampiyonlukları bulunan Wetzell 1908 ve 1912’de ülkesini Olimpiyat Oyunları’nda temsil ederek oyunlara katılan işitme engelli ilk sporcu oldu.

Carlo Orlandi (İtalya): 1928 Olimpiyat Oyunları’nda boksta altın madalya kazanarak bunu başaran ilk işitme engelli sporcu oldu.

Yehuda Gruenfeld (İsrail): Satranç 1953 ve 1955 kış oyunlarında gösteri sporu olması haricinde Deaflympics’te hiç yer almadı. Bu nedenle İsrailli satranç ustası yeteneklerini bu sahnede gösteremedi. Ama 2 kere İsrail şampiyonu oldu ve FIDE Satranç Olimpiyatı’na katılan tek işitme engelli sporcu unvanını aldı.

Svetlana Slepneva (Sovyetler Birliği): Slepneva 1961 Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatlarında 5 altın madalya kazandı. Sporu bırakmasının ardından Moskova Jest ve Mimik Tiyatrosunda aktris olarak ünlendi.

Vanessa Vidal (Brezilya): Vidal 2013 Sofya’da ülkesini plaj voleybolunda temsil etti ama ülkesindeki asıl ününü katılan tek işitme engelli olduğu 2008 Miss Brazil güzellik yarışmasında elde ettiği ikinciliğe borçlu.

Ramunas Svedas (Litvanya): 1999 yılında Davos’ta düzenlenen Kış İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’na Litvanya’dan katılan tek sporcu olan Svedas kayaklı koşuda erkekler 10 km yarışında sürpriz bir gümüş madalya kazandı. ICSD yetkililerinde ise Litvanya bayrağı yoktu. Madalya töreni bir süre bekletildi. Bayrak bulamayan ICSD yetkilileri, CISS bayrağının Litvanya bayrağının yerinde dalgalanmasını kabul etti.

Ilaria Galbusera (İtalya): 2009 ve 2013’te Deaflympics’te ülkesinin kadın voleybol takımında oynayan Galbusera 2011 yılında Prag’da düzenlenen Miss Deaf güzellik yarışmasında birinci oldu.

Miha Zupan (Slovenya): Euroleague’de oynayan ilk ve tek işitme engelli basketbolcu olan Zupan; Slovenya, Rusya ve Yunanistan’da birinci lig tecrübesi yaşadı ve dört yıldır da Türkiye’de mücadele ediyor. Zupan ayrıca 2010’da ICSD tarafından “Yılın Erkek Sporcusu” ödülüne layık görüldü.

Gary Malkowski (Kanada): Ülkesini 1977 ve 1985’te masa tenisinde temsil eden Malkowski, Kanada’nın işitme engelli ilk parlamento üyesi ve dünyada işaret diliyle yasa tasarısı sunan ilk parlamento üyesi oldu.

Matt Hamill (ABD): Deaflympics’te 1997 ve 2001’de güreş branşında 3 altın madalya kazanan Hamill UFC’de (Ultimate Fighting Championship / ABD merkezli karma dövüş organizasyonu) mücadele etmeye başladı. Hayatını anlatan 2010 yapımı “The Hammer” filmi dünya çapında önemli gişe rakamlarına ulaştı.

Terence Parkin (Güney Afrika): Tarihin en başarılı işitme engelli sporcusu olan Parkin 1997 – 2013 arasında 29 altın madalya kazandı. 2013’te ise farklı bir spor denedi: Dağ bisikleti. Ancak düşüp hastaneye kaldırıldı ve yarışı bitiremedi.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler