SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Abdullah Avcı açıkladı! Cengiz Ünder, Visca, Sneijder, Clichy...

Geçtiğimiz sezon Spor Toto Süper Lig'i 2. sırada bitiren ve Ziraat Türkiye Kupası'nda final oynayan Medipol Başakşehir'de teknik direktör Abdullah Avcı çok önemli açıklamalarda bulundu. Abdullah Avcı, Galatasaray forması giyen Wesley Sneijder'in sisteme dahil edilebilecek bir oyuncu olduğunu söylerken, Edin Visca ve Cengiz Ünder'e teklifler olduğunu ancak 1 yıl daha takımda tutacaklarını açıkladı.

Medipol Başakşehir'in başarılı teknik direktörü Abdullah Avcı, geride kalan sezonu ve yeni sezon hedeflerini TRT Spor'a anlattı.

Abdullah Avcı'nın açıklamalarının tamamı şu şekilde:

"Harika bir sezon oldu"

"Bu sezon keyifin dışında harika geçti. Özellkle 2 kulvar. 50 resmi müsabaka. Bence keyifli harika bir sezon oldu bizim için. Şu ana kadar tatile çıkma imkanım olmadı. Önümüzdeki sezonun çalışmaları sebebiyle ekiple beraber çalışıyoruz. Sonrasında ufak bir tatil planımız var.

Sene başına bakmadan son 3 seneye bakmak gerekiyor. 2 sene üst üste 4.'lük ve 59 puan. Oyun kalitemizin arttığı sezonlar var. Ben oyun gücüne inanırım. Bu oyun gücünü nasıl geliştirebiliriz diye çalışıyoruz. Sezon başında Rijeka ile oynamak bize iyi bir test oldu. Ardından lige iyi başlamanın ana faktörlerinden biri Shakhtar Donetsk takımı. O maç bize oyun anlamında çok iyi tecrübeler kazandırdı. Özellikle de sezona Fenerbahçe galibiyeti ile başlamamız öz güven anlamında da bize iyi bir artı oldu."

"Kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz"

"2 senedir ilk 4 içinde kalan oyuncu kalitesi ve oyun kalitesi iyi olan bir takım yaratmak bizim için tatmin edici bir durum olacaktı ve en azından bu doğrultuda sağlıklı bir şekilde ilerliyoruz.

Şampiyonluk ve liderlik bizim için sadece bir sonuçtu. Şampiyonluğu 3. haftada konuşamayız çünkü bu bir yük getirir. Her zaman hafta hafta gittik. Kaybetmeyi sevmeyen bir takım olmamız gerekiyordu. Kazanmaya başladıkça ilk yarıyı namağlup ve lider bitirdik. Bu durumu oyuncularımıza yıkmak sağlıklı bir durum olmayacaktı. Bu kaygıyı ne kadar aza indirirsek bizim için avantaj yaratacaktı.

Kısa vade orta vade uzun vade şeklinde planlar ortaya koymuştuk. Teknik ekip, futbolcular, yönetim gelişime çok müsait ve tecrübeli, gelişime açık bir takım. Bu uyumları çabuk geliştirdik ve sonuç aldık. Biz bu planların şu an itibariyle önünde gidiyoruz. Bugün futbolda hücumda oynarsan savunma var. Biz ilk önce bunu geliştirdik. Bu temeli atmanın ligin en az gol yiyen takımı olabilmenin bir parçasıydı. Biz her şeyi doğru yapıyoruz diye söylemiyorum ama kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz"

"Ulaşılabilir hedefler koymak gerekiyor"

"Bazen futbolda inişler çıkışlar olabilir. Önemli olan bildiğin inandığın durumu geliştirmektir. Ulaşılabilir hedefler koymak gerekiyor. Bizim için ilk 4 ilk 5 içinde kalabilmek aynı zamanda bunu süreklilik haline getirmek, oyun opsiyonlarını geliştirebiliyorsan, takımın maddi durumdan zarar etmiyorsan bu bizim için başarılı bir hedeftir. Türkiye ligi için konuşacaksak şampiyonluk çok değerlidir ama uzun vadede büyük takımlar neler kazanmışlar ilk önce ona bakmak lazım.

Taraftar bence takımına destek veren gönüllü bir şekilde destekleyen, sosyal yaşam alanı seçmesi gereken bir durumdur. Yönetimi futbolcuyu ya da başka takımı yöneten kişi değildir taraftar. Taraftar takım için her şeydir. Bu kültürden bir şeyler kapmak gerekiyor."

"Akademi bir ekip işidir"

"Akademi işi bir ekip işidir. Tüm takımlar için çok önemli bir konu. Devletimiz çok güzel stadlar yapıyor. Avrupa'dan daha iyi stadlar. Bunun içine insan koymak gerekiyor. Akademi her kulübün yapması gereken bir projedir. Türk gencine yatırım yapmaktır bu. Biz hem okul hem antrenör hem kişilik eğitimini yaratmaya çalışıyoruz. 1.5 ay sonra 11-12 sahanın okulun sporcu performans merkezinin olduğu insanlara ve Türk gencine yatırım yapacağız. Türk kültürüne yatırım yapmak ve katkı sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.

"Bu henüz bizim ülkemizde yapılmıyor"

"Bu akademiyi sadece biz değil her kulübün yapması gerekiyor. Bunu için de futbol federasyonun elini taşın altına koyması gerekiyor. Antremanların bile kayıt altına alınması gerekiyor. Almanya'da bunun çok örneği var. Eğitim amaçlı denetlenmesi gerekiyor. Bunu yapan firmalar var. Daha önce bunu bende dile getirmiştim. Oyuncuların alt liglerde oynayabilecekleri rekabetinde doğru olması gerekiyor. Milli takım düzeyindeki oyuncuların alt" yapıda hem teknik hem taktik açıdan doğru dersleri doğru bilgileri alması gerekiyor. Bu henüz bizim ülkemizde yapılmıyor.

Galatasaray Çekmece maçı oynanıyor alt liglerde 25-0 bitiyor. Fenerbahçe Beylerbeyi ile oynuyor 9-0 bitiyor. Bu doğru bir sonuç mu? Alt liglerde bazı takımların averajı 100'ün üzerinde. Bu yanlış bir sistem."

"Maç saatleri planlamasından rahatsızım"

"Ben bu sistemi medya ile anlatmaya çalışıyorum ama medyanın desteği yetmez. İnsana bilgiye yatırım yapmamız gerekiyor. Uygulamaya geçmemiz gerekiyor.Ben Milli Takım'da bunu yapmaya çalıştım ama yapamadım. Ben her zaman her şekilde açık bir insanım. Futbol Federasyonu uygulama ve çalışmaya geçmesi gerekiyor. Oynadığımız zeminlerin standardı yok. Maç saaatlerinin standartı yok. Yayıncı kuruluştan sahayı tamamen gören bir kamera sisteminin olması lazım analizlerimiz yapabilmemiz için. Kupa finali oynandı Konyaspor-Başakşehir. İki maçta da olaylar çıktı. Normal şartlarda bu maçların oynanaması gerekirdi ama bizde oynandı. Bunu ört bas edemeyiz. Maç saatleri planlamasından rahatsızım. Çok sayıda gündüz maçı oynadık."

Cengiz Ünder'e teklif var mı?

"Yeni sezonda büyük camialar Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş Türk futbolunun önde gelen camiaları. Dolayısıyla ligde de öne çıkıyorlar. Oyuncu üzerinden değişim gösterdikleri için büyük takımlar dalgalanma yaşayabiliyor. Bizim için her sezon yeniden başlıyor. Doğru dokunuşlar yaptığımızı düşünüyorum. Tekrardan istikrarlı bir şekilde başlamak gerek. Büyük kulüplerle yarışın içinde olmak son derece artı ama bizim için en önemli şey bize saygı duyulması. Kulübe yönetime.

"Mehmet Ekici'yi takıma istemiştim"

Mehmet Ekici beraber çalıştığım oyuncuydu. Bazen yurt dışından oyuncu aldığımız zaman başka oyuncu yok muydu diyorlardı. Kaliteli bir oyuncu değerli bir oyuncu. Mehmet Ekici'yi ben Werder Bremen de oynarken çok istemiştim. Aykut hoca sistem takımı yaratmaya çalışıyor. Önceki sezonda bu şekilde sistem yaratmışlardı. Ben başarılı olacağını düşünüyorum Mehmet Ekici'nin.

"Tunay'ı ben istedim. Cengiz ve Visca için..."

Tunay Torun'u geçen senede istemiştik. 2006 yılında babası ile konuşmuştuk. İlk Milli takıma ben almıştım kendisini. Türkiye de oyuncular arasında çok fark yok aslında. Tunay bizim inandığımız bir oyuncu. 27 yaşında. Çok olgun yaşta. Birebir iletişimi var kendisiyle. Tercihini bizden yana kullandı. Visca ile Cengiz çok maç oynadı bu sezon. Alternatif olarak Tunay'a ihtiyacımız vardı. Bu arada ben Visca ve Cengiz ile planlarımızı yaptık. Bu oyuncularla uzun vadede çalışmayı planlıyoruz. Cengiz için İngiltere ve Fransa'dan talip vardı. Cengiz'in 1 sene daha takımda kalmasında fayda var."

"Chedjou değerli bir oyuncu"

"Başakşehir iyi bir kulüp. Avrupa kupalarına katılıyor. Benden çok kulüpten kaynaklı bir durum Chedjou'nun takıma gelmesi. Sistem anlamında yeni bir oyun düşünüyorum. Bu anlamda Chedjou'yu transfer etme kararı aldık. Stoper ve merkez orta sahası mevkilerinde de forma giyebiliyor. Ben Chedjou'nun değerli bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Düzenin ve huzurun olduğu yerde oyuncularında tercih hakları olabiliyor.

"Elia için Feyenoord fedakarlık yaptı"

Daha önceden konuştuğumuz bir oyuncuydu Elia. 3 tane izleme komitemiz var. Çok beğendiğim bir oyuncuydu Elia. Rakip sahada oynayan bir ekip haline geldik biz. Dar alanda problem çözen oyunculara ihtiyacımız vardı. Fedakarlık yaptılar Elia için Feyenoord yönetimi. Buradan onlara da teşekkür etmek lazım.

Bazen oyuncunun özelliği ve oyun planı ile sistem değişebiliyor. Geçen sene 17 maç yenilmeyen bir takım sağ bek aldı. Başka oyunda ise başka bir bek lazımdı. Bu sebeple Caiçara'yı aldık. Hedefe doğru orta yapan en değerli oyunculardan biriydi Caiçara. Bazen çizgide bazen arkada bazen içerde. Oyun planlarımız rakiplere göre değişecek."

"Adebayor tam bir profesyonel"

"1 sene önce de Adebayor bize önerilmişti. Mehmet Batdal bize çok katkılar sağladı. Sağlık heyeti Mehmet Batdal için bize 2. yarı olumsuz rapor verdi. O dönemde Saidou'yu Afrika Kupası'na yollamıştım. Adebayor boştaydı o dönem ama Afrika Kupası'nda oynuyordu. Heyet doğrultusunda olumlu raporlar aldık. İmzaya geldiğinde kendisiyle 1 saat konuştuk. Samimiyeti ve güveni biz ona net bir şekilde hissettirdik. Harika bir insan, harika bir oyuncu. Tam bir profesyonel. Adebayor hakkına konuşulanlarla gerçekteki durum çok farklı. Onun takımda olması bize çok katkı sağlıyor.

Ghilas ile daha önce ilgilenmiştim. Gaziantepspor'a gelmeden Nabil Ghilas bizim kulübü ziyaret etmişti. Yeni Benzema diyorlardı kendisine. Oyuncuyla önceden ilgilendik ama şimdi Ghilas'ı düşünmüyoruz.

Adebayor devam ediyor. Belki bir santrafor alabiliriz. Mustafa Pektemek Beşiktaş'a geri döndü. Orta saha ve sol bek mevkilerine oyuncu arıyoruz."

"Clichy çok maliyetli"

"Clichy gündemimize geldi. Oyuncuya Türkiye'den başka teklifler de var. Clichy çok büyük bir oyuncu. Bizde az para var ama huzur var. Clichy transferi çok maliyetli ve olacak gibi durmuyor."

"Sneijder sisteme dahil edilebilecek bir oyuncu"

Sneijder çok özel bir oyuncu. Galatasaray iki senedir kağıt üzerinde bizim altımızda. Özel bir oyuncudan bahsediyoruz. Sistemin içine dahil edebileceğin bir oyuncu Sneijder. Devamlı oynaması gereken kazanılması gereken bir oyuncu.

Süreçlere hep çözüm odaklı yaklaşmak lazım. Nedeni ne olursa olsun kavga çözüm değildir.Burada bir çatışma var. Aykut Kocaman'da bunu belirtmişti. Neden kelimesinin aslında altı çok dolu. Arda benim oğullarımdan biri gibi. Son derece duygusal ve zeki bir insan. Duygusal zekası aklının önüne geçiyor bazı zamanlar. İnsani duyguları çok yoğun olan biri Arda. Ama ben her zaman çözüm odaklı çalıştığım için böyle bakmak daha doğru olur. Yeni bir oyun konuşamıyorsak yeni bir sistem konuşamıyorsak Milli takım hakkında süreki olay kavga çatışma gündemdeyse sıkıntı var demektir.

"Emre gibisini bulamayız"

"Emre'de önceden Milli Takımı bıraktığını söylemişti ama şimdi çağırsalar yine giderim diyor. Arda'yı kazanmak gerekiyor. En önemlisi insanı kazanmaktır. Kaybetmek kolay ama kazanmak zor. Çözüm bulabilmek bu konuya önemli bir durum.

"Emre bence Süper Lig'in en özellikli futbolcusu. Lider, zeki, oyunu iki yönlü oynayabilen bir futbolcu. Top ayağına zor top kaybeden bir oyuncu. Oyuncularda Emre'nin ayağına top geldiği zaman rahatlıyorlar. Ben şu ana kadar Süper Lig'de Emre'den üstün bir futbolcu görmedim. Bu tip oyuncuları Avrupa'da bile zor görülüyor. Ben Emre'nin Milli takıma çağrılması gerektiğini düşünüyorum. Çok rahatlıkla Uluslararası seviyede oynayabilecek bir oyuncu. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Futbolu bıraktıktan sonra mutlaka futbolun içinde gerek saha dışı gerek alt yapı gibi yerlerde mutlaka görmek istediği bir isim Emre.

Değişim, gelişim olması gereken şeyler. Kulübede 20 oyuncu olsun. Oyuncuları kulübenin dışına yollamayalım. Saha kenarında bisikletler olsun. Tüm oyuncularımızı hazır tutalım.

Uluslararası seviye her zaman zordur. Biz hep adım adım gelişiyoruz. Şampiyonlar Liigi'nin ilk turu çok önemli. Hem Şampiyonlar Ligi'nde devam etme şansımız hem de 2. Turda elensek bile Avrupa Ligi'nde gruplara kalmış oluyoruz. Bu sebeple ilk tur çok önemli. 3 Temmuz da top başı yapacağız. 8 Temmuz'a kadar buradayız. Ardından Slovenya'ya gideceğiz. Orada 3 hazırlık maçı yapacağız. 11 Ağustos'ta da Süper Lig başlayacak. Bence o tarihinde 1-2 hafta ileriye atılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu Başakşehir için değil, Süper Lig'de yer alan 18 takım için söylüyorum."

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler